Workshops

Ik geef workshops op het brede gebied van storytelling en zingeving, waarbij ik zingeving heel letterlijk neem:  in zinnen formuleren wat voor jou de zin van het bestaan is.  Ik geef de onderstaande workshops tegenwoordig overal op aanvraag. Als je belangstelling hebt, neem contact met me op. Hieronder staan verschillende workshops beschreven.

1. Storytelling: Wat is jouw sterke verhaal?

Inmiddels geef ik deze workshop door het hele land. Inhoud: een goed verhaal hebben is steeds belangrijker bij het vinden van een baan. Er zijn immers altijd mensen die meer ervaring hebben en/of betere papieren. De uitdaging bij het solliciteren is om memorabele zinnen en een memorabel verhaal te maken. Dit maakt jou uniek, je wordt erdoor herinnerd: ook wanneer honderd anderen hebben gesolliciteerd. In deze workshop gaan we hiermee oefenen aan de hand van praktijkvoorbeelden.  Het NRC heeft over een artikel aan mijn workshop gewijd onder de kop: ‘Baan nodig, vertel eens een goed verhaal.’

2. Ik weet het niet wat ik wil met mijn toekomst? Durf te twijfelen

Je wordt haast gedwongen om het te weten. Wat ga je in de toekomst doen? Welke richting kies je? Je omgeving zegt: ‘het wordt tijd dat je gaat kiezen’. Gevolg keuzestress. Maar als je het nu echt niet weet?  In deze workshop gaan we uit van het ‘niet weten’.  We gaan het onderzoeken wat dat niet weten van jou precies inhoudt. Wat de resultaten zijn van deze workshop weet ik niet. Het is een ontdekkingstocht van uit het niet- weten en misschien weet je het aan het eind van de workshop wel.
Deze workshop geeft naar mijn idee spectaculaire resultaten.   Zie voor meer informatie, mijn opinie: ‘pleidooi voor het niet- weten’ in het dagblad Trouw.   Ook in de Metro heb ik hierover gepubliceerd.

Samen met hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme Paul van der Velde geef ik bezinningsbijeenkomsten over de edele kunst van het niet weten 

en we hebben hierover een boek geschreven: Weg van het onbekende. De zin van het Niet-Weten. 

 

3. De zin van het ouder worden aan de hand van de Jakobsladder

In het bijbelverhaal van de Jakobsladder zitten zoveel verwijzingen en symbolen dat het een prachtig vertrekpunt is om het te hebben over de zin van het ouder worden.  We hebben evenals Jakob te dealen met de gevaren, angsten en onzekerheden die we onderweg tegenkomen; zeker wanneer we een dagje ouder worden. Wat is de zin daarvan? De filosoof Heidegger zegt dat bewustwording van het gegeven dat de mens gaat sterven, icruciaal is om de waarde van het leven te beseffen.  De doodsbeleving is bij Heidegger een levensvernieuwende gebeurtenis. De filosofe Arendt daarentegen houdt staande dat de mens elke dag opnieuw geboren kan worden. Elke dag geeft nieuwe hoop en kan een verrassing met zich meebrengen, waar je ook op de ladder staat.  Kortom waar staat u op de Jacobsladder?

4. Gebruik je gelukkige ervaringen om je zin te formuleren

Vroeger zeiden we: “weet wat je verkeerd doet en doe het nooit meer”, maar nu zeggen we ook: “weet wat je goed doet en doe dat zo vaak mogelijk”. Dus weet wat je goed doet en maak daar gebruik van om je te profileren. In het verkrijgen van gelukkige ervaringen zit een patroon. In deze workshop gaan we daarnaar opzoek, zodat je dat kunt gebruiken om op een positieve manier authentiek te presenteren. Bijkomstigheid van deze workshop is ook dat je er blij van wordt. Over deze workshop heb ik verschillende blogs geschreven.

5. Wat wil ik nu zelf?

Een vervolg op ik weet het niet is de workshop: ‘Wat wil ik nu ZELF?’. Deze workshop heb ik samen met collega Sophie Raaijmakers ontwikkeld.
Constant wordt er aan je getrokken: door je vrienden, familie, je opleiding, de maatschappij… Je moet voortdurend presteren en keuzes maken. Soms weet je even niet meer wat je nu eigenlijk zelf wilt… En dat is precies de vraag waar we ons in deze workshop mee bezig gaan houden. Wat wil ik nu ZELF?

6. In het diepe springen, hoe doe je dat?

Over deze workshop heb ik een aparte blog geschreven. Je zult hoe dan ook van die duikplank moeten springen.

7. Wat is de zin van mijn bestaan?

De bekende psychiater en Auschwitz-overlevende Victor Frankl zegt dat het leven zijn zin krijgt wanneer je met een goede manier om kan gaan met lijden. Iedereen heeft in zijn leven met lijden en ongeluk te maken en soms komt het heel onverwachts en juist dat kan een enorme impact op je leven hebben. Daarmee te dealen heeft pas echt zin en geeft je kracht voor de toekomst.  Hierover geef ik workshops, bezinningsdagen en weekenden.

8. Storytelling en Spiritualiteit

De afgesloten ruimte van een abdij is een prima plek om op verhaal te komen. Je kunt je verhaal neerleggen in de open ruimte van ritueel, gemeenschap en spiritualiteit. Ook het herhalen en vertalen van woorden en zinnen horen bij ‘op verhaal komen’. Grote en kleine woorden klinken in een abdij, en ze klinken ook in je eigen levensverhaal. Je gebruikt je eigen inspiratie om een nieuw verhaal te maken. We doen dit in de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Mijn mede-begeleider is Thomas Quartier (docent rituele studies, professor voor monastieke spiritualiteit en benedictijn).

9. Wat is mijn zin voor de toekomst?

Privé en werk zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De vraag in deze workshop gaat over de zin van je eigen levensloop. Wat wil je er nog van maken? Het is een cruciale  vraag, maar moeilijk te beantwoorden. Daarbij spelen privésituatie, levensrol, zelfkennis, drijfveren, toekomstverwachtingen en persoonlijke stijl een belangrijke rol. De zogenaamde concrete ‘wezenlijke zinvragen’ helpen daarbij om verhalenderwijs meer inzicht te krijgen wat je verhaal voor de toekomst is. Aan het eind van de dag neem je  jouw zin voor de toekomst mee naar huis.

10. Bomen over jouw weg

De weg naar Santiago is een metafoor voor de weg van het leven.  Ignace de Haes heeft daarover gepubliceerd onder de titel: ‘Bomen over de weg naar Santiago’ (Bernemedia, 2019).  Op de weg behandelt hij grote thema’s als geloof, lijden, liefde, eenzaamheid, dood en verlossing. Daarvoor gaat hij te rade bij wegwijzers als Socrates, Benedictus, Nietzsche, Jung, Sartre en de Boeddha. Deze dag gebruiken we de ochtend om over de weg te bomen en ‘s middags gaan we al wandelend tussen de bomen daarop reflecteren.

Alles wat met levensloop, storytelling en zingeving te maken heeft.   Heb je een idee? Neem contact op.