Op zoek naar een baan: Gebruik je gelukkige ervaringen.

Regelmatig geeft ik workshops onder de noemer: Workshop: Op zoek naar een baan: gebruik je gelukkige ervaringen.

Vroeger zeiden we: “weet wat je verkeerd doet en doe het nooit meer”, maar nu zeggen we ook: “weet wat je goed doet en doe dat zo vaak mogelijk”. Dus weet wat je goed doet en maak daar gebruik van om je te profileren. In het verkrijgen van gelukkige ervaringen zit een patroon. In deze workshop gaan we daarnaar opzoek, zodat je dat kunt gebruiken om op een positieve manier authentiek te presenteren. Bijkomstigheid van deze workshop is ook dat je er blij van wordt.

 Gelukkige ervaringen krijg je niet zo maar.

In deze workshop maak ik dankbaar gebruik van het werk van  Bernard Haldane. Hij is de bedenker van de ‘strength philosophy’ en heeft een theoretisch model ontwikkeld omtrent gelukkige ervaringen: the Dependable Strengths Articulation Process. Hiermee hielp hij Amerikaanse getraumatiseerde soldaten die terugkwamen uit de tweede wereldoorlog om terug te keren in de maatschappij. Het traditionele idee dat mensen alleen kunnen leren van hun fouten is niet altijd effectief; zeker niet bij getraumatiseerde soldaten. Je kunt ook leren van je gelukkige ervaringen en iedereen, hoe getraumatiseerd ook, heeft goede ervaringen. Gelukkige ervaring die je zelf hebt opgedaan geven je een prettig en trots gevoel. Een goede ervaring kun je opdoen op elke plaats en in elk tijdbestek. Het is een specifieke beleving die gekoppeld is aan concrete gebeurtenissen waarbij tijd, plaats, actie en resultaat een rol spelen. Het gaat meestal om relatief kleine gebeurtenissen of details in grotere gebeurtenissen en niet om langdurige processen. Door middel van het identificeren en benoemen van goede ervaringen is het mogelijk om patronen te zien die de gelukkige ervaringen mogelijk maken. En dat is wat Haldane met duurzame kracht bedoelt.

Je hebt een patroon in het verkrijgen van gelukkige ervaringen. Ga daar naar op zoek

Met andere woorden: je hebt vaardigheden nodig om gelukkige ervaringen op te doen en te verwoorden. Je krijgt die ervaringen niet zo maar, daar moet je iets voor doen en in dat doen zit een bepaald patroon. Die vaardigheden kun je ook voor andere zaken inzetten. Bijvoorbeeld voor het maken van je profiel op linkedin, in je cv of sollicitatiebrief. Hieronder volgt een voorbeeld van een student die de gelukkige ervaring gebruikt heeft in haar profiel.

 Euforisch oversteken
Ik help zelfs nu anderen pleinen oversteken; ook in figuurlijke zin. En daar wil ik mijn werk van maken. De eerste keer in mijn leven dat ik alleen een plein overstak was op het Piazza Navona in Rome. Zonder erbij na te denken was ik overgestoken, zo mooi vond ik dat plein. ‘Yes ik kan het’, riep ik uit toen ik besefte dat ik aan de overkant stond en dat gaf me een euforisch gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *