Verrassing

Deze pagina vul ik met verrassingen.

75 jaar Auschwitz

“Weet u dat vanuit uw huis onze verwanten naar Auschwitz zijn gestuurd en daar zijn omgekomen?”

De bel ging en daar stonden twee vreemde mensen voor de deur. Zij kwamen uit Israël en waren op een cruise. Toen ze in Amsterdam aanlegden besloten ze naar Den Bosch te gaan, naar ons huis. Nee wij wisten het niet.

Ik heb het verder voor hun uitgezocht. Hun verwanten zijn Alex Levin, Debora Kalvarisky en hun zoon Dan. Alex was naar Israël gegaan en is daar getrouwd met Debora en in 1939 emigreerde het gezin naar Amsterdam waar Alex aan de slag kon als eletkrotechnisch ingenieur. Hij werd ontslagen en in 1941 verhuisde de familie naar ons adres. Hij kreeg een aanstelling aan de Joodse school als docent natuurkunde. Op 18 januari 1943 zijn ze in Auschwitz omgebracht. Er zijn meerdere gezinnen vanuit ons huis omgekomen in Auschwitz.

Herdenking

Op zondag 25 januari was er ook in Den Bosch een herdenking. Aan de achterkant van de voormalige synagoge is een monument aangebracht met de namen van alle 293 Bossche Joodse inwoners die in concentratiekampen om het even zijn gekomen.
De familie die in ons huis heeft gewoond staat er ook bij: Debora Levin-Kalvarisky, Alex Levin en hun zoontje Dan.

Het monument wordt onbedoeld verlicht door het huis aan de andere kant van het kleine straatje: het designmuseum. ‘De tentoonstelling ‘design van het Derde Rijk’ wordt verlengd.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en buiten

30 maart en Santiago

Op 30 maart 2020 zal in de Sint Jan in Den Bosch een manifestatie zijn ter ere van de voltooiing van de bewegwijzering van de pelgrimsroute vanuit Amsterdam naar Vessem. Bij de Sint Jan hangt nu ook een richtingaanwijzer richting Santiago.

Exact twee jaar geleden op goede vrijdag 30 maart heeft mijn tocht naar Santiago vanaf de Sint Jan een aanvang genomen. https://www.katholiek.nl/actueel/van-maretak-tot-olijfboom-bomen-over-de-weg-naar-santiago/