Het boek is overal te koop, bijvoorbeeld ook bij bol.com
Het boek ‘Ontdek je sterke verhaal. Geef toekomst opnieuw vorm via zeven wezenlijke vragen’ is nu overal te koop: zowel op de boekensites als in de boekenwinkel.
Citaat blz 111: ‘Het juiste verhaal is altijd jouw verhaal en nooit zoals het hoort. Als jij wordt uitgekozen volgens de regels van de middelmatigheid, dan kun je er zeker van zijn, dat je daar niet gelukkig wordt. Ik hoop dat ik hieraan heb weten te ontkomen’.
Een interview over mijn methode: ‘Ontdek je sterke verhaal is te vinden in het blad Volzin.
Voor de lezers van dat blad heb ik ook een workshop gegeven. Hier kun je het verslag lezen.
Ik heb geen verhaal’, zei een student tegen mij die door een collega was doorgestuurd. Hij zou stage moeten lopen en had geen idee hoe hij een motivatie op moest schrijven. Het ontbrak hem aan verbeeldingskracht. Hij is bij mij geweest en blijkt uit Irak afkomstig te zijn. Hij is op de universiteit terechtgekomen omdat hij precies als gevolgd heeft en is heel vaardig in het uitvoeren van opdrachten, maar wanneer je aan hem vraagt om buiten de kaders te denken dan blokkeert hij.
Salieri: ontlokker van verhalen
Bij de vraag: ‘Heb je een favoriete film, boek of serie’ begon hij te vertellen. Een film is hem nog steeds bij gebleven: ‘Amadeus’. Het is hem namelijk opgevallen dat het verhaal over Mozart door zijn grootste vijand verteld wordt, door Antonio Salieri. Ik heb de film ook gezien, maar dat onderdeel is mij niet bijgebleven. De student vertelt dat de film begint met de volgende woorden van Salieri: ‘Mozart, Mozart, vergeef je moordenaar’.
Hij vertelt nu dat hij ervan schrikt dat hij realiseert dat een film mooi kan zijn, juist doordat het uit de ogen van een moordenaar visueel wordt gemaakt. Voor hem is dat in beginsel een onmogelijke gedachte, uit eigen ervaring weet hij dat de vijand met het slechte te maken heeft. Doordat hij dit begon te vertellen, begon zijn verhaal en werd zijn verbeeldingswereld opengebroken; hij realiseerde zich tevens dat er altijd meerdere perspectieven aan een verhaal kunnen zitten. En dat zelfs het perspectief van de vijand waardevol kan zijn. Dit is zijn verhaal. Hij heeft het ontdekt.
Wat de mens is, blijkt uit zijn zinnen
Als het over verhalen en zinnen gaat leg ik gelijk het verband met de zin van het bestaan. De existentiële filosoof Jean Paul Sartre zegt: ‘Wat de mens is, blijkt uit zijn zinnen’. Volgens Sartre bestaat er geen zin op zich, omdat de zin niet vooraf gegeven is. De mens moet zelf actief op zoek naar ‘de zin’. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor je keuzes en daar komt de zin van het leven uit voort. Mijn favoriet de psychiater Viktor Frank is het aan de hand van zijn concentratiekampervaringen grotendeel eens met Sartre. Zelfs in het concentratiekamp heeft het leven zin. Er is echter één essentieel verschil. Volgens Sartre is er geen zin vooraf gegeven en volgens Frankl is de zin er al: in je ouders, je omgeving, de natuur, het geloof. Het is je taak om jouw zin te ontdekken. Ik ben het roerend met Frankl eens.