‘Leef meer, denk minder’ is de titel van een boek geschreven door de Deense psychotherapeut Pia Callesen. In het NRC van 17 juli schenkt Ellen de Bruin aandacht aan dit boek. Zij is er behoorlijk positief over.
Gedachten over onze gedachten: meta-gedachten
Bovenop onze gedachten is er namelijk nog een metacognitief niveau. Dat zijn dus de ideeën over ons denkproces zelf. Bijvoorbeeld: ‘ik kan mijn tobben toch niet veranderen’. Of ‘het is goed om veel na te denken over mijn problemen’. Volgens Callesen is de uitdaging om met deze gedachten te stoppen, het zijn namelijk gedachten die zeggen dat het proces buiten je eigen controle liggen. Dan krijg je zinnen als: ‘wat is er mis met mij’ , ‘komt het ooit nog goed’. Al dat piekeren slokt energie op en levert uiteindelijk niets op. Sterker nog je wordt er inactief van.
Je hebt een keuze om die gedachten te veranderen
Volgens MCT kun je kiezen waarop je je aandacht richt (je verzwelgt dan niet in de problemen, maar je laat ze er gewoon zijn, zonder je er in te verliezen). Met MCT leer je om je niet op jezelf te richten, maar je richt je aandacht juist naar buiten buiten. Bovendien leer je de meta-gedachten anders te formuleren in andere concepten: ‘in de toekomst kun je niet kijken dus het heeft geen zin om daarover te tobben’. Het heeft ook geen zin om over onoplosbare problemen te tobben. Ze blijven onoplosbaar. Daardoor blijf je slachtoffer van je eigen gedachten. Dus probeer de die gedachten niet meer te hebben. Denk aan positieve dingen of denk niet en doe iets. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, oefening baart kunst.
Verandering start met het anders formuleren van gedachten
Ik kende MCT niet, maar het doet me sterk denken aan mijn eigen publicatie: ‘Ontdek je sterke verhaal’. Daarin betoog ik dat iedereen de mogelijkheid heeft om het eigen verhaal anders te formuleren. Het ligt er maar aan wat je uit je herinnering naar boven laat komen. Door andere zinnen te gebruiken levert dat energie op om iets te gaan doen, tot actie over te gaan. Zingeving aan je leven begint bij het anders formuleren van zinnen, zo betoog ik. Daarmee ontdek je je sterke verhaal, en kun je je energie meer naar buiten richten. Leef meer, denk minder betekent voor mij om het denken te gebruiken om (nieuwe) dingen te doen en daarmee meer levenszin te krijgen.