Wat je in je vrije tijd doet, doe je vrij. Gebruik het voor je loopbaan.

Als loopbaanbegeleider ben ik ervan overtuigd dat verhalen helpen bij het vinden van een goede baan. Je moet immers een goed verhaal hebben om ergens binnen te komen. Verhalen onderstrepen en expliciteren de uniciteit van het individu en geven betekenis aan gemaakte keuzes. Dat is nodig omdat er altijd mensen zijn die een beter diploma en/of meer ervaring hebben. De uitdaging bij het schrijven van een sollicitatiebrief is om memorabele zinnen te maken. Deze zinnen maken jou uniek en je wordt er door herinnerd: ook nog wanneer er honderd anderen hebben gesolliciteerd. Kortom: Jij bent memorabel geworden door jouw zinnen.

De eerste vraag is een mooie eerste vraag die in eerste instantie makkelijk te beantwoorden is. Wanneer zijn mensen vrij om helemaal zichzelf te zijn in wat ze doen, zonder de druk van werk of relaties? Dat is in de vrije tijd. Dan kiezen ze wat ze echt leuk vinden. Daarom gaat het bij deze vraag over wat je graag doet in je vrije tijd. Welke hobby’s heb je en hoe ben je daartoe gekomen? De antwoorden op deze vragen zeggen iets over je echte interesses. Kies je voor een individuele hobby of een hobby in teamverband? Gaat het om luisteren, leren, observeren, spelverdeler, verdedigen, scoren, overzicht houden, problemen oplossen, op een partner inspelen, prestaties leveren of creatief zijn? Uit de antwoorden op deze vragen kun je ook opmaken hoe jij omgaat met je omgeving.

Een waargebeurd verhaal

Een net afgestuurde juridisch hulpverlener kwam naar mij toe met de vraag of ik haar kon helpen. Hoewel ze al vele brieven had geschreven werd ze nergens uitgenodigd. Ze begon al haar brieven met: “Hierbij reageer ik op de vacature omdat ik denk dat ik geschikt ben. Ik werk namelijk heel secuur.” Toen zijn we gaan werken met storytelling, het vertellen van een verhaal. In de volgende brief schreef ze deze openingszinnen:

Dressuur is mijn passie omdat het precisiewerk is.

Dit vergt een goede samenwerking tussen het paard en de ruiter. Het paard wordt tijdens het rijden binnen de lijntjes gestuurd. Dit is dus precisiewerk. Dat doe ik graag, want ik wil dit perfect doen, dat is mijn ambitie. Die ambitie en perfectie kan ik ook kwijt in deze baan.

Deze student kreeg onmiddellijk een gesprek en ze kon de week daarop beginnen. Zij is niet de enige student die via storytelling een baan heeft gekregen. Ze heeft niet alleen haar verhaal vertaalt in de eerste zinnen van haar brief, maar ze kon ook in het gesprek dat volgde veel gemakkelijker praten met haar verhaal in haar achterhoofd.

Hieronder volgen meerdere voorbeelden van studenten die via hun vrije tijd activiteiten op zoek zijn gegaan naar een baan.

Dwarsfluit: ik fluit dwars

Ik wilde van heel klein af aan al dwarsfluit spelen. Mijn moeder wilde graag dat ik eerst blokfluit ging proberen. Ik vond er echter niets aan en bleef bij mijn wens om dwarsfluit te spelen. Op mijn zesde ben ik op les gegaan en heb ik leren spelen door middel van een kromme kop omdat ik eigenlijk nog veel te klein was! En zo is mijn leven ook. Ik fluit mijn hele leven dwars. Daar wordt uw organisatie beter van.

Breien: ik doorzie patronen

Al jaren heb ik een passie voor breien. Ik vind het een feest om te werken met zachte wol, mooie kleuren en fijne texturen. Wat een breiwerk voor mij echt tot een succes maakt is het kiezen van het juiste patroon. Als ik dat eenmaal heb vormen de wol, kleur, en textuur samen een mooi geheel. De kunst is om dat geheel te kunnen zien, zonder de details uit het oog te verliezen. Dat is ook de rode draad van mijn leven. Ik doorzie snel patronen en ik maak er iets moois van; ook bij u.

Wanneer je werkt zoekt, ben je op zoek naar uniciteit. Er zijn honderden afgestudeerde filosofen, maar er zijn er maar weinig die karate en filosofie combineren in de slogan: ‘Wat beweegt de mens?’ Veel studenten zijn zich niet bewust van de kracht van hun favoriete hobby, terwijl deze kracht makkelijk over te zetten is naar een toekomstige werkomgeving.

Ik ben een wedstrijdzwemmer

Mijn sollicitatiebrief begon ik zo: ‘Als wedstrijdzwemmer ga ik rustig en geconcentreerd naar de start, gefocust op de komende race. Zodra het fluitje gaat, spring ik het water in en ga ik met volle kracht vooruit. Dit doe ik ook in mijn werk: gefocust, doelgericht en met volle kracht, inzet en betrokkenheid om optimaal resultaat te behalen’. 

Ik werd meteen uitgenodigd. Dank je wel voor de gesprekken met jou. Ze hebben me sowieso een creatieve boost en zelfvertrouwen gegeven. Ik ben inderdaad een wedstrijdzwemmer en het is een fijne manier om bepaalde kwaliteiten helder te krijgen en ook uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *