Wat je in je vrije tijd doet, zegt wie je bent.

Ik heb weer eens een workshop solliciteren en storytelling gegeven. Het is nog steeds een dankbare workshop om te geven. Als loopbaanbegeleider ben ik ervan overtuigd dat verhalen helpen bij het vinden van een goede baan. Met een diploma en/of ervaring kom je er namelijk niet: er zijn altijd anderen die een beter diploma of meer ervaring hebben. De uitdaging is om jezelf memorabel te maken via een goed verhaal. Dat begint met het schrijven van memorabele zinnen.

De vraag: ‘ wie ben ik” is ongeveer de aller moeilijkste vraag die je kunt krijgen en haast niet te beantwoorden. 

In mijn workshop gaat het over zeven zinvragen die je jezelf zou moeten stellen. Deze vragen ontlokken verhalen over jezelf. En één van de belangrijkste vragen is: ‘wat doe je in je vrije tijd’.

Wanneer ben je helemaal vrij om jezelf te zijn, zonder de druk van studie, werk of relaties? Dat is in de vrije tijd. Het heet niet voor niets VRIJE tijd. Dan kies je wat je echt leuk vindt. De antwoorden op deze vraag zegt iets over je echte interesses, je passie. Kies je voor een individuele hobby of een hobby in teamverband? Gaat het om luisteren, leren, observeren, spelverdeler, verdedigen, scoren, overzicht houden, problemen oplossen, op een partner inspelen, prestaties leveren of creatief zijn? Uit de antwoorden op deze vraag kun je ook opmaken hoe jij omgaat met je omgeving en wie je bent. Bovendien hoef je niets te verzinnen je haalt het uit je eigen herinnering.

Wanneer je werkt zoekt, ben je op zoek naar uniciteit. Er zijn honderden afgestudeerde filosofen, maar er zijn er maar weinig die karate en filosofie combineren in de slogan: ‘Wat beweegt de mens (letterlijk?)’. Veel studenten zijn zich niet bewust van de kracht van hun favoriete hobby, terwijl deze kracht makkelijk over te zetten is naar een toekomstige werkomgeving. Dat geldt voor iedereen.

Dus als je de vraag krijgt wie ben je. Dan zou je dat als volgt kunnen beantwoorden (zie voorbeelden): ik doe aan dressuur, ik speel dwarsfluit, ik brei en doorzie patronen, ik ben een wedstrijdzwemmer.  Het voordeel hiervan is dat je niets hoeft te verzinnen, je put gewoon uit eigen herinnering.

Enkele voorbeelden uit mijn praktijk

Dressuur is mijn passie omdat het precisiewerk is.

Dit vergt een goede samenwerking tussen het paard en de ruiter. Het paard wordt tijdens het rijden binnen de lijntjes gestuurd. Dit is dus precisiewerk. Dat doe ik graag, want ik wil dit perfect doen, dat is mijn ambitie. Die ambitie en perfectie kan ik ook kwijt in deze baan.

Dwarsfluit: ik fluit dwars

Ik wilde van heel klein af aan al dwarsfluit spelen. Mijn moeder wilde graag dat ik eerst blokfluit ging proberen. Ik vond er echter niets aan en bleef bij mijn wens om dwarsfluit te spelen. Op mijn zesde ben ik op les gegaan en heb ik leren spelen door middel van een kromme kop omdat ik eigenlijk nog veel te klein was! En zo is mijn leven ook. Ik fluit mijn hele leven dwars. Daar wordt uw organisatie beter van.

Breien: ik doorzie patronen

Al jaren heb ik een passie voor breien. Ik vind het een feest om te werken met zachte wol, mooie kleuren en fijne texturen. Wat een breiwerk voor mij echt tot een succes maakt is het kiezen van het juiste patroon. Als ik dat eenmaal heb vormen de wol, kleur, en textuur samen een mooi geheel. De kunst is om dat geheel te kunnen zien, zonder de details uit het oog te verliezen. Dat is ook de rode draad van mijn leven. Ik doorzie snel patronen en ik maak er iets moois van; ook bij u.

Ik ben een wedstrijdzwemmer

Als wedstrijdzwemmer ga ik rustig en geconcentreerd naar de start, gefocust op de komende race. Zodra het fluitje gaat, duik ik het water in en ga ik met volle kracht vooruit. Dit doe ik ook in mijn werk: gefocust, doelgericht en met volle kracht, inzet en betrokkenheid om optimaal resultaat te behalen. 

De bibliotheek is mijn wereld

Toen ik net kon lezen, nam mijn moeder me aan de hand mee naar de bibliotheekbus. Een keer in de week kwam deze bus in ons dorp. Vanaf het allereerste begin was ik de enige die elke week met een stapel boeken uit de bus vertrok. Die bus heeft mijn dorpse leefwereld vergroot naar een wereld vol met fantasie. In die bus is mijn passie voor de bibliotheek al begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *